Haraszti Mihály netes tudásközpontja

Itt megtudhatod, hogyan kell sikeres vállalkozást építeni

Bemutatkozás

 

A kezdetek

Húsz évet töltöttem el a külkereskedelemben. Egy 1.100 főt foglalkoztató cégnél végigjártam az utat a kvalifikált senkitől a stratégiai igazgatóságig. Éltem külföldön, négy évig igazgattam cégem közel-keleti irodáját. Bagdadban laktam és onnan jártam Kuvaitba és Jordániába. Az akkor folyó iraki-iráni háború ellenére csodálatos évek voltak.

1989.-ben egy angol tanácsadó, akivel privát úton kerültem kapcsolatba, komolyan vette Németh Miklósnak, az akkori miniszterelnöknek a parlamenti beszédét, melyben Magyarországot a 100.000 kisvállalkozás hazájának vízionálta (mekkorát tévedett, hiszen ennek többszöröse létesült), és elkezdett kapacitálni, hogy foglalkozzunk a franchise-zal. Ha itt ezrek és ezrek özönlenek majd a vállalkozói szférába, szükség lesz sok-sok segítő kézre, ami a külföldi láncok megjelenését vetíti előre.

Hallgattam rá, és elmentem Angliába franchise-t tanulni. Sikerült, így aztán megalapítottuk első, cégfejlesztéssel és a franchise-zal foglalkozó első tanácsadó cégünket, kezdeményeztük, és megalapítottuk a Magyar Franchise Szövetséget, melynek első alelnöke lettem. Bevetettük magunkat az üzleti életbe és élveztük a pezsgést, és a hallatlanul élénk érdeklődést, ami a franchise-t övezte. A magyar vállalkozók hamar felismerték a franchise-ban rejlő lehetőségeket, és óriási lelkesedéssel, de annál kevesebb vállalkozói, és egyéb tudással láttak neki vállalkozásaik kialakításához, ami hamarosan nyilvánvalóvá is vált, hiszen sokan ugyanolyan gyorsan el is tűntek, mint ahogy felbukkantak.

A franchise nyilvánosság megteremtése

Hamar felismertük, hogy a franchise magyarországi elterjesztésének egyik legfontosabb előfeltétele a franchise nyilvánosságának megteremtése. Sikerült megállapodnunk a Privát Profit magazinnal, mely akkoriban az első és egyetlen igazi vállalkozói magazinként rendkívüli népszerűségnek örvendett, hogy indítson önálló franchise rovatot, melyet én írtam. Nekik dolgoztam ki életem első önálló franchise rendszerét, melyet a cégem működtetett is, így gazdag tapasztalatokat szerezhettem a gyakorlati megvalósítás problémáival, témáival kapcsolatban is.

 

Előadások tucatjait tartva jártuk az országot, adtunk interjúkat, népszerűsítettük ezt az akkor még jószerivel teljesen ismeretlen vállalkozási formát.

1992.-ben megjelentettem franchise könyvemet, "Franchising - a vállalkozók csodafegyvere?" címmel, melyet a Vállalkozásfejlesztési Alapítvány gondozásában több, kisebb kiadvány is követett.

Ahogy a tanácsadással foglalkozó oldalon már olvashattad, a franchise számos területén segítettem cégeket. Vettem részt rendszerkidolgozásban, külföldi rendszerek magyarországi jogainak megszerzésében és adaptálásában, hálózatfejlesztésben, dolgoztam ki működtetési kézikönyveket. Így aztán talán nincs is a franchise-nak olyan területe, ahol ne szereztem volna gyakorlati tapasztalatokat.

2006.-ban kezdtem el a Franchise Megoldások nevű internetes tudásközpontom építését, mely sokszor döcögve, meg-megakadva halad. Jelenleg mindenfélét írok, szívesen vállalok tanácsadást, előadások tartását, és a termékfejlesztésre, ami előadások felvételét jelenti, koncentrálok.

A Cégépítés mesterfokon megalapítása

A 2008. végén kezdődött válság alaposan átrendezte a vállalkozások világát. Drasztikusan megváltoztak az én megbízásaim arányai is. Csökkent a franchise-t tervező cégek száma, nőttek a hálózaton belüli problémák kezelésére irányuló kezdeményezések, és nagyságrendekkel megnőtt a nem franchise cégek rendbetételére, válságkezelésére szóló érdeklődés.

Miután a cégfejlesztési kérdések minden vállalkozásra vonatkoznak, a hangsúly egyre inkább másik specialitásom, a cégstratégiák és üzleti modellek témáira tevődött át. Hiába kritikus kérdések ezek a franchise cégeknél is, kezdett zavaróvá válni, hogy a FRANCHISE MEGOLDÁSOK addig egyértelműen tiszta profilja egyre inkább elmosódott. Ezért hoztam létre a Cégépítés mesterfokon nevű különálló tudásközpontot, mely ugyan szoros összefüggésben áll a FRANCHISE MEGOLDÁSOK-kal, mégis alkalmasabb a független vállalkozások problémáinak kezelésére is.

vissza a főoldalra